Wysłany: Pon Paź 09, 2017 21:57 Pobierz postCzas trwania śledztwa
Witam wszystkich, mam 17 lat i jestem aspirującą autorką kryminałów. Gdyby ktoś pracujący "w branży" posłużyłby mi radą, byłabym niezwykle zobowiązana.
Otóż tak: w jednym z polskich hoteli doszło do zabójstwa - zginął jeden ze współwłaścicieli. Ile trwałoby sporządzenie protokołu z sekcji zwłok (przyczyna zgonu widoczna na pierwszy rzut oka? Przez jaki okres czasu (przy założeniu, że policja nie natrafiłaby na żadne interesujące ślady) hotel byłby zamknięty dla osób postronnych (chodzi mi o to, po jakim czasie od popełnienia zbrodni mój bohater, były policjant, mógłby tam przychodzić i przesłuchiwać świadków na własną rękę)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
shadowsniper Stara wiara Pomógł:44 razy Posty: 591 Skąd: Wrocław
1. Do ok miesiąca, w formie skróconej (na szybko), tego samego dnia, o ile zwłoki były by dostarczone w w godzinach pracy ZMS-u. Do takiego zdarzenia, często przyjeżdża Lekarz MS, który na miejscu, do specjalnego protokołu dyktuje treść oględzin zwłok, bez otwierania powłok.
2. Były policjant nie miałby prawa nikogo przesłuchiwać, to zarezerwowane dla czynnych policjantów i prokuratorów. Zwykle czynności , jeśli nie obejmują pięter i pokojów gości, nie kolidują z ich pobytem. W zależności od okoliczności, oględziny trwają zwykle ok (w przypadku zabójstwa) max 24h. Wszystko zależy od ilosci śladów, okoliczności towarzyszących, ilości osób w GO, oraz samych umiejętności TK.
Max na drugi dzień, mógłby się już zacząć tam szwendać...